søndag 13. juni 2010

Republikken Tuva, Russland 28.05-07.06



Den russiske autonome republikken Tuva ligger sør i sentralsibir og grenser i sør til Mongolia. Jeg fikk reist dit til hovedstaden Kyzyl på en 10 dagers reise i forbindelse med besøk av en norsk misjponær i området. Dette var ikke en dedikert fugletur, men det hindret ikke at jeg fikk se en lang rekke spennende arter og noen nye verdenskryss (Var i sibir også i 1987 for å kikke på fugler.)

Vi landet i byen Abakan i Khakasia og kjørte over fjellet med bil og inn i Tuva. Tuva ligger omkranset av høye fjell på alle kanter og straks vi kommer over fjellet og inn i republikken skifter landskapet karakter fra Taiga til steppe og halvørken. Det blir svært kalt her om vinteren da dette virker som en kuldegrop og temperaturer ned mot minus 50 forekommer. Til gjengjeld kan det bli 40 pluss om sommeren. Jeg opplevde flere dager med 30 graders varmt. Jeg ble fortalt at det om vinteren faktisk var litt mildere lenger nord.

I Kyzyl møtes to elver og dette regnes som starten på den mektige elva Jenisei som flyter nordover helt til nordishavet. Dette er verdens 5. lengste elv.
Bredden av Jenisei, Steppe og Sayanfjellen i bakgrunnen
De vanligste artene i selve byen var østlig svartglente (av noen regnet som egen art) , bydue, gaffelseiler, hærfugl, maskeerle, sibirgransanger, aurorarødstjert og gråspurv.


Black-eared kite, underart av svartglente eller egen art ? De var overalt i byen

Maskeerle erstatter vår vanlig linerle

I utkanten av byen der steppene startet var sanglerke, fjellerke, steinskvett, åkersanger og brunvarsler vanlige.

Brunvarsler i krattområde utenfor byen

Åkersanger var vanlig på steppene der det var små kratt og busker

Flere bilder og full artsgjennomgang fra turen kommer i neste blogginnlegg.....

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Besøkere siden 31.01.2010